Krystalkuglen viser stigende priser på forbrug

Eksperterne spår på el- og varmeregningen
Eksperterne varsler stigende el- og varmeregninger. Prisen stiger både på el, kul, naturgas, olie og sikkert også træpiller og andre produkter. I en gennemsnitlig husstand kan det betyde et stigende forbrug på mellem 500-1000 kr pr måned, som jo på årsbasis er oppe mod 12.000 kr.

Priserne er allerede begyndt at stige så småt. Måske mærker du det ikke endnu, da vi lige er gået ind i den kolde periode, men også fordi at mange af vores el- og varmeselskaber prissætter for et år ad gangen. Det vil sige, at vi som forbrugere først virkelig mærker stigningerne i det nye år. Godt nytår siger jeg bare! Jeg har gjort mig mange tanker omkring, hvad vi kan gøre, og hvordan vi vil gribe det an.

Vi køber bare en ekstra sweater og nogle stearinlys
Når forbruget stiger på noget så basalt og essentielt som el og varme, så kan vi jo ikke bare lige forbruge mindre. Vi bruger alle en portion strøm og varme på disse breddegrader, og det er ikke nok med en ekstra sweater og nogle stearinlys. Det kommer selvfølgelig også an på, hvilken type vinter, vi går i møde. En ting er sikkert; markedet har større efterspørgsel end udbud og derfor stiger priserne. Vi har også langt flere eldrevne biler, varmepumper, el-løbehjul osv. En anden ting er også, at vi globalt set mangler mere CO2 neutral energi – og samtidig er denne energi afhængig af vejret i forhold til vind-, vand- og solenergi. Så jeg tror faktisk, at der vil gå lidt tid med at udligne vores marked.

Kan jeg som forbruger overhovedet gøre noget?
Ja og nej. Vi kan ikke ændre markedet natten over. Vi er afhængige af hinanden og vejret.

Dog kan vi fremme og støtte de CO2 neutrale energiformer ved at have et elselskab, der leverer grøn strøm og købe aktier i grønne energiformer. Det er en langsigtet målsætning og løser ikke vores stigende forbrug nu og her. Derudover kan vi forsøge at granske i vores eget el- og varmeforbrug og tænke mere over, hvordan vi hver enkelt forbruger.

Jeg har gransket i, hvad vi selv kan gøre på vores matrikel.

Vi skal ikke glemme olien!
Når en varmekilde stiger følger de andre oftest trop og markedet presses op. Benzin- og dieselpriserne stiger derved også. Den stigning mærker vi allerede herhjemme på benzinforbruget i vores tilfælde, så vi ser også ind i et større forbrug på transport. 

Gode råd:

  • Gennemgå din elregning og de produkter dit elselskab leverer. Vi har en fast pris og har valgt et grønt elselskab. Det vil sige, at vi har en garanti for, at en maximum pris ikke kan overstiges – beregnet på årsbasis. Altså en mindre prisstigning. Ulempen er, at hvis prisen falder meget igen, så sparer vi ikke nær så meget, som hvis vi ikke havde fast pris.
  • Gå hele dit hus igennem både ude og inde. Har du LED-pærer overalt? Har du elspareskinner ved computere, tv. med mere? 
  • Hav kun lyset tændt i de rum, du befinder dig i.
  • Overvej om du kan klare dig med 21 grader i stedet for 23 grader i vintermånederne? Så du altså skruer mindre op for varmen. 
  • Har du en brændeovn, skal den måske bruges mere i år som mere primær varmekilde.
  • Tjek dine kWh-priser og se, hvornår prisen er billigst. Det er den oftest efter kl. 20.00 – overvej om du kan vaske tøj, tørre tøj og bruge opvaskeren i dette tidsrum.
  • Undgå at bruge din tørretumbler i det omfang du kan. 
  • Vask tøj, når maskinen er fyldt og undgå en lav tom vaskemaskine. Nogle af de nye vaskemaskiner vejer selv tøjet af og indstiller selv vasketid. 
  • Overvej om du skal kogevaske ved 90 grader.
  • Måske kan flyverdragten vaskes en gang mindre om ugen? Og i stedet tørres og børstes. Det fungerer ret godt, hvis overtøjet imprægneres regelmæssigt. Jeg gør det hver 14. dag i vintersæsonen, og så er snavset nemt at børste af med en stiv børste.
  • Kan du spare ved madlavning? Altså overveje at bage kage på efter-varme, riste brød i ovn eller på brødrister. Koge vand i gryde, elkoger eller kaffemaskine. Der kan være stor forskel på strømforbrug ved disse forskellige maskiner. Kan du forbruge lidt mindre her. F.eks. er et one-pot-meal klimavenligt og strømbesparende, da du kun bruger et blus.
  • Kan du lave samkørsel til job, spejder, fodbold med videre? Så er I flere om at spare på transportudgifterne. 
  • Lav en smuttur til en motionsform. Spar dit fitnessabonnement og cykel, gå eller løb efter mælk eller en pakke rugbrød. F.eks. også til og fra sportsaktiviteter. Ja, det er mere tidskrævende men samtidig øger vi grundformen.
  • Overvej allerede nu dit årsbudget for 2022, om du skal øge el- og varmebudgettet? Og om der er andre steder hvor du kan spare. Måske på en streamingtjeneste, som du ikke bruger ret meget?

Kilder:
1) www.nyheder.tv2.dk/business/2021-09-17-prisen-paa-el-og-gas-er-eksploderet-saa-meget-dyrere-er-det-for-danskerne
2) www.dr.dk/radio/p1/foelg-pengene/foelg-pengene-2021-09-29
3) www.danskenergi.dk/nyheder/skyd-ikke-skylden-energipriserne-paa-groenne-omstilling

DEL PÅ FACEBOOK
DEL PÅ TWITTER