August en underlig størrelse
August tog en drejning. Alt gik ellers i sin skønneste orden. Budgettet var lagt og måneden var planlagt. Alt var “business as usual”. Skolen startede op igen og børnene sendt af sted. Hjulene drejede igen for alvor rundt, og vi havde lagt planer frem til årets afslutning. Men august gik ikke som forventet – langt fra.
Skolestarten jeg planlagde, som jeg plejer. Det vil sige, at jeg anvender mit skema; “skolestart” (find det under skemaer). Sammen med hver af børnene gennemgik vi alt fra tøj, sko, drikkedunke, madpakker, skoletasker, penalhuse og idrætstasker. Ud fra skemaet tjekker jeg af, hvad vi har, og hvad vi mangler og må investere i. Intet mere, intet mindre. På den måde undgår jeg at forkøbe mig, og genbruger samtidig, hvad jeg kan. Vi havde faktisk det meste, så det blev ikke til den store udskrivning. Derfor valgte jeg også at købe lidt efterårstøj til begge drenge.
Budgettet for skolestart:
Blyanter: 60 kr
Viskelædere: 40 kr
Linealer: 120 kr
Madpakker: 50 kr.
Samlet beløb for skolestart: 270 kr
Alt andet kunne genbruges og findes på “lageret”.
I forhold til indkøb af efterårs- og vintergarderobe (find det under skemaer) anvender jeg også et skema med samme fremgangsmåde som med skolestarten. Dog har jeg ikke gennemgået hele garderoben endnu, så jeg har ikke det samlede budget herfor endnu. Det får I i september.
Da børnene havde været afsted i skole i knap to uger ramte bomben.
Den billigste kærestetur til dato
Vi blev ramt af corona-bomben. Først gik vi fri, så blev vi nærkontakter, og så havde vi to smittede børn. Vi så ind i en uge, hvor vi gik og glædede os til en kærestetur til Aarhus – helt uden børn, hvilket sker cirka hver femte år herhjemme. Vi snakkede om, hvor vi skulle spise og glædede os til det sejl-race vi skulle se. Bare bilturen med kaffe og god musik glædede vi os til. Forventningens glæde er faktisk en stor del af det. Ja, det er jeg nødt til at tage mig til takke med nu i hvert fald. Sagens kerne var, at vi lå underdrejede i 14 dage med to syge børn og hjemme-isolation.
I stedet improviserede vi og lavede datenight hjemme og så sejl-race i fjernsynet. Ganske hyggeligt. Ikke så romantisk med to syge børn på sidelinjen. Men vi nød tiden sammen, hvor alt var tvunget i bero grundet corona. Vi kunne ikke få alle vores penge retur fra den planlagte kærestetur, da jeg ikke ville ofre en forsikring på billetter, så vi mistede 700 kr. Det positive ved coronaen har været det meget lave månedsbudget. Faktisk næsten historisk. August 2021 havde vi et samlet forbrug (udover mad) på 6.871 kr. Så lavt har vores månedlige forbrug ikke været siden april 2020, hvor det lå på 6512 kr (udover mad). Grunden til, at jeg har så stort overblik over mit forbrug skyldes mit månedsbudget samt min app til forbrug. Vi er Nordea-kunder og anvender Nordea Wallet, som fungerer super godt. Desuden får vi også en påmindelse om forbrug, når vi har anvendt vores kort. Der findes et hav af forskellige apps til beregning af ens forbrug på markedet og flere banker har deres egne. Det giver lynhurtigt overblik og så kan man ikke “glemme”, hvad man har brugt penge på, og hvor højt ens forbrug er i det daglige. Samtidig modtager vi dagligt saldo-sms på hver vores lønkontoer også for at skabe bevidsthed om vores forbrug.
En opstramning af den løse struktur
Et af mine delmål for august var også at komme tilbage til madbudgettet. I børnenes og vores egen sommerferie har vi haft et løst madbudget med flere indkøb fordi, vi har afholdt ferie og haft en løsere struktur. En løsere struktur er også lig med større forbrug.
Jeg lå godt fra start med madbudgettet og fik igen handlet på ugentlig basis samt mindskede take away. Ja, og så kan jeg takke coronaen for at holde mig på stien. Madbudgettet og madplanen er “back in business”. Vi har afsat 4000 kr til mad og husholdning pr. måned. Det kræver planlægning og kreativitet at holde det beløb. Jeg hæver hver måned madpengene kontant og deler op i kuverter for hver uge. Det gør, at jeg altid har penge til mad og til hele måneden. Her anvender jeg mit ugeplanlægningsskema samt månedsbudget (find det under skemaer). Men det er et af de steder, hvor vi har hentet allerflest penge til opsparinger. Vi sparer nu cirka 3000 kr hver måned, som kan spares op til noget af af det, vi ønsker os.
Antidepri?
Sensommeren er tilbage, hvilket er fantastisk. Især for mig, som hvert år tangerer til semi-vinter-depressiv. Corona-isolationen gjorde mig ængstelig og rastløs og samtidig opgiven og træt. Noget, som jeg frygter hvert år ved denne tid. Jeg ved, at jeg rammes. I år er anderledes, da vi har mange flere udetimer på båden. Samtidig har jeg arvet min mormors lyslampe. Jeg forsøger hvert år at komme det i forkøbet og er opmærksom på det. Men det kan komme krybende og bide sig fast som en iler, når jeg mindst venter det. Jeg har det mest fantastiske netværk, som hiver i mig med gå- og cykelture, og jeg må sætte ind nu. Det er en forbandelse, som jeg må lære at leve med. Det har jeg nu også. Men denne årlige kommende hurdle skal jeg lige igennem. Om jeg klarer mig igennem antidepri må tiden vise, det plejer jeg da nogenlunde semi at gøre. Jeg må op på hesten og ride derudaf og se, om jeg kan holde den fra døren.
Gode råd:
- En datenight kan også foregå hjemme i de mest trygge rammer. Gør dog noget andet end I plejer f.eks. stearinlys, lækker mad, picnic, hvad nu I er til og flyt det til naturen, hvis vejret tillader det. Følelsen af at skabe noget sammen og uden at bruge penge er en fed følelse.
- Skab lynhurtigt overblik over dit forbrug ved at anvende apps til netop dette f.eks. Nordea wallet, Lunar, Spir mv.
- Få daglig saldo-sms så du hele tiden har en bevidst omkring din saldo og dit forbrug.
- Lav en madplan for hele ugen og del måneden op i uger med madpenge til hver uge. Det sparer dig en masse penge (se ovenfor).